Cercetatorii romani au creat un lichid asemanator sangelui care poate fi folosit in procedurile chirurgicale sau in transfuzii in caz de accident.
Potrivit EuroNews, sangele artificial contine o proteina, hemeritrina, ce provine din viermii de mare. Deocamdata, lichidul a fost testat pe soareci, iar echipa de cercetatori romani afirma ca rezultatele sunt incurajatoare.
In aproximativ un an de zile, sangele ar putea fi testat si pe oameni. Asa cum a fost el obtinut de cercetatorii romani, sangele artificial este incolor si poate fi tinut sub forma de pulbere.
Romanii cauta formula sangelui artificial
In tara lui Dracula, "vampirii nu au cum sa saliveze", incheie glumind jurnalistii de la Euronews.
Proteina folosita de cercetatorii romani, hemeritrina, contine fier, ca si sangele uman, dar este foarte rezistenta la factorii de stres. In testele facute pe soareci, s-a observat ca nu exista reactii de respingere.
Conducatorul colectivului de cercetatori romani, Radu Silaghi-Dumitrescu, a declarat ca sangele artificial nu va fi un inlocuitor permanent al sangelui, ci va folosi in situatii de urgenta, pentru a permite organismului sa functioneze pana cand isi regenereaza propriul sange.
Radu Silaghi-Dumitrescu, seful echipei de cercetatori, are 39 de ani, a absolvit cursurile Facultatii de Chimie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si are doua doctorate, dintre care unul la Georgia University din Statele Unite.
Cercetatorii romani au creat un lichid asemanator sangelui care poate fi folosit in procedurile chirurgicale sau in transfuzii in caz de accident.
Potrivit EuroNews, sangele artificial contine o proteina, hemeritrina, ce provine din viermii de mare. Deocamdata, lichidul a fost testat pe soareci, iar echipa de cercetatori romani afirma ca rezultat