Scandia Sibiu a anunțat, vineri seară, că produsele de carne de vită retrase din Marea Britanie conțineau urme de ADN cabalin și nu carne de cal, acestea fiind în limitele de conţinut admise şi conforme cu standardele europene în vigoare, potrivit analizelor, relatează Mediafax.
Conform unui comunicat transmis de companie, conservele de carne retrase de pe piață în Marea Britanie provin de la Scandia Food şi fac parte din lotul 13.04.C.
“Compania Scandia Food subliniază că retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecinţă a unei etichetări neconforme”, se arată în comunicat.
Reprezentanţii societăţii “ţin să clarifice diferenţa între sintagmele folosite pe această temă în spaţiul public în ultima perioadă, şi anume «urme de ADN de cal» şi «conţinut de carne de cal»”.
“În situaţia dată, este vorba despre urme de ADN, ceea ce înseamnă că lotul respectiv a intrat în contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil, pe traseul de producţie de la furnizorul de materie primă, până la momentul ambalării, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezenţa urmelor de ADN cabalin provine, cel mai probabil, de la o eroare din timpul procesului de tranşare şi transportare a materiei prime, etape ce intră în responsabilitatea furnizorilor de cărnuri şi care nu au nicio legătură cu Scandia Food”, se mai arată în comunicat.
Potrivit documentului, “la momentul recepţiei efectuate de către Scandia Food pentru materia primă din lotul 13.04.C., aceasta a fost însoţită de acte doveditoare în conformitate cu legislaţia în vigoare”.
“Conservele retrase de pe piaţă nu aveau conţinut de carne de cal, ci conţineau ADN de cal, în proporţia comunicată de autoritatea britanică. Produsele în cauză nu au fost retrase pentru că ar fi pus în pericol sănătatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului d