In următorii zece ani, un sfert din producţia economică, mondială, se va concentra în ţările ce vor fi foarte afectate de schimbările climaterice. Acestea vor reprezenta 50% din viitoarea dezvoltare economică, la nivel planetar. Este concluzia la care s-a ajuns în urma unui studiu efectuat de către Maplecroft, cabinet britanic specializat în analizarea riscurilor economice provocate de către schimbările climaterice care nu mai pot fi ignorate.
Conform indexului de vulnerabilitate la schimbările de climă, 67 de ţări, totalizând o producţie de 44.000 de miliarde de dolari, echivalentul a 32.000 de miliarde de euro, vor suporta consecinţele fenomenelor climaterice extreme, care sunt din ce în ce mai numeroase, din cauza schimbărilor de climă. Astfel, cele 67 de ţări se vor confrunta tot mai des cu fenomene precum furtunile, inundaţiile, seceta şi creşterea nivelului apelor mărilor şi oceanelor.
Maplecroft a evaluat şi un grup de 193 de state care, indiferent ce doresc sau nu guvernele respective, vor suporta efectele încălzirii generale a climei. Aparent, consecinţele nu vor fi grave, dar în realitate populaţiile acestor ţări vor fi grav afectate sub aspectul sănătăţii şi al funcţionării sistemului public de educaţie. De asemenea, vor fi afectate la nivel de procurare a mâncării, deoarece încălzirea climei va afecta în mod dur, în primul rând agricultura şi infrastructurile agricole de care dispun fiecare stat. în plus, încălzirea climei va afecta şi capacitatea de adaptare a instituţiilor statului, ceea ce va aduce prejudicii dezvoltării economiei, inclusiv capacităţii acestor ţări de a se adapta rapid la schimbările de climă şi de a găsi soluţii optime pentru rezolvarea, respectiv contracararea prejudiciilor economice provocate de impactul schimbării climei.
Dintre cele 193 de state, cele mai expuse sunt 10, care, la ora actuală, sunt considerate cel