Mai multe state sunt îngrijorate după dezvăluirile apărute în presă potrivit cărora ambasadele australiene sunt implicate într-o vastă reţea de spionaj internaţional condusă de Statele Unite. În consecinţă, Indonezia l-a convocat, vineri, pe ambasadorul Australiei pentru a da explicaţii. De asemenea, Beijingul a condamnat dur această practică. În plus, ministerul finlandez al Afacerilor Externe a declarat, joi, că ţara sa a fost victima spionajului informatic pe o perioadă lungă, suspectând serviciile secrete ale Rusiei şi Chinei.
În premieră, secretarul de Stat american John Kerry a recunoscut joi că Washingtonul a mers uneori "prea departe" în folosirea spionajului. Mai mult, fugarul Edward Snowden, refugiat în Rusia, intenţionează să depună mărturie în faţa procurorilor germani pentru clarificarea cazului supravegherii telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel, scrie Mediafax. Pe de altă parte, ministrul ungur de Externe Janos Martonyi a anunţat joi că vrea să ştie dacă premierul Viktor Orban sa fost ţinta interceptării Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA).
Helsinki deschide proces
Şeful diplomaţiei de la Helsinki, Erkki Tuomioja, a anunţat, joi, că serviciul de securitate naţional al poliţiei finlandeze a deschis o anchetă pentru "spionaj agravat", practică care a durat "mult timp". Autorităţile finlandeze au detectat incidentul la începutul lui 2013. Helsinki a informat deja celelalte guverne ale UE. Cu toate că sistemul de spionaj informatic este "foarte sofisticat", "informaţiile cele mai sensibile", în special cele cu privire la relaţiile internaţionale, "nu se află în reţeaua" ţintă, a explicat ministrul finlandez, refuzând să dea numele suspecţilor. Totuşi acesta a indicat că "suspecţii vor fi probabil numiţi" la începerea procesul. "Faptul că Finlanda nu a detectat ea însăşi actele de spionaj care au durat ani d