Şansele românilor care visează să îşi cumpere o locuinţă prin programul "Prima casă" s-au redus considerabil. Sursa: RĂZVAN PETRESCU
În vară, Guvernul a luat decizia ca împrumuturile pentru achiziţia de locuinţe prin programul "Prima casă" să fie acordate doar în lei, ceea ce a pus frână cererii de credite. Zilele trecute însă a decis că persoanele care depuseseră dosarele înainte de 30 iulie vor primi credite în euro.
Credite mai mici
O dată cu trecerea la creditarea exclusiv în lei, suma maximă pe care doritorii ar fi putut să o obţină de la bănci s-a redus cu aproape 15-20% faţă de suma pe care ar fi putut să o acceseze până când Guvernul a eliminat creditele "Prima casă" în euro, potrivit brokerului de credite Kiwi Finance. Astfel, clienţii trebuie să se orienteze către locuinţe mai mici şi, implicit, mai ieftine. În aceste condiţii, numărul beneficiarilor s-a diminuat cu o treime. "Numărul creditelor acordate prin programul «Prima casă» a scăzut pe sistem cu 30-35%", ne-a declarat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
Cererea a scăzut pentru că dobânda este mai mare la creditele în lei faţă de cele practicate atunci când băncile puteau acorda şi credite în euro prin programul "Prima casă". "Probabil că această scădere se datorează ratei dobânzii şi implicit a totalului lunar de plată, mai mari faţă de creditele în euro, cumulat cu faptul că suma creditului în lei este mai mică decât pe oferta în eu ro“, ne-au precizat re prezentanţii Piraeus Bank.
Cu bani de acasă
Beneficiarii programului trebuie să fie pregătiţi nu doar pentru a plăti avansul, ci şi suma necesară pentru constituirea depozitului colateral. Suma din depozit poate fi folosită de bancă în eventualitatea în care clientul nuşi mai poate plăti ratele. Valoarea lui este egală cu trei rate de dobândă şi se ridică la circa 3.500-5.000 de lei, în funcţie de valoarea creditului.