Vezi
Varfuri de lance, sabii sau diferite elemente dintr-un scut pot fi vazute la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, in cadrul celei mai recente expozitii, intitulata „Civil si militar in lumea germanica”. Pe langa vestigiile arheologice, expozitia mai cuprinde si o reconstituire fidela a elementelor din spatiul casnic, respectiv din sfera militara a lumii germanice.
Expozitia prezinta aspecte din cultura materiala a primelor populatii germanice care au ajuns in nord-vestul Romaniei, pe parcursul secolului al II-lea d.Hr. Pe de o parte sunt reconstituite in marime naturala elemente din viata populatiei germanice, iar pe de alta parte, expozitia reuneste numeroase artefacte descoperite in doua morminte vandale din tara.
„La partea de piese arheologice, aici avem piese din doua morminte vandale, una dintre primele populatii germanice care a ajuns in nord-vestul Romaniei, undeva in a doua jumatate a secolului al II-lea d.Hr. – este vorba despre mormantul vandal de la Voinesti si cel de la Zalau –, unde mai mult de 70% sunt piese de armament. S-au gasit in special varfuri de lance, sabii, o sabie indoita ritualic, elemente dintr-un scut , dar s-au gasit si piese din sfera civila”, a precizat muzeograful Raul Cardos.
Expozitia „Civil si militar in lumea germanica” incheie proiectul cultural „Mari civilizatii ale antichitatii”, finantat de catre Administratia Fondului Cultural National, pe care Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures l-a derulat in ultimii trei ani. Acesta s-a bucurat de un real succes in randul elevilor, care astfel au reusit sa inteleaga mult mai bine lectiile de istorie predate la clasa.
„ A fost un proiect expozitional, de succes, atuurile sale fiind reprezentate atat de temele alese, pentru ca scene din viata cotidiana a civilizatiilor antice au fost putin abordate in m