nalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins vineri cererea de revizuire a sentinţei din 1974 prin care fostul ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe (DIE) Constantin Răuţă a fost condamnat la moarte, fiind acuzat de regimul comunist că a fugit în SUA, unde a solicitat azil politic.
Instanţa supremă a respins recursul lui Răuţă şi a menţinut o decizie a Curţii Militare de Apel din martie 2013, instanţă care respinsese la rândul ei o cerere de revizuire a condamnării. Constantin Răuţă a absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii în 1966, apoi a lucrat ca inginer la IPROCHIM Bucureşti şi la Ministerul Chimiei.
"Călin" a fost antrenat pentru misiuni în străinătate
A fost racolat de DIE, primind numele conspirativ "Călin", şi a fost instruit să execute misiuni de spionaj în străinătate, în special împotriva NATO. În anul 1973 a fost trimis în SUA pentru a pregăti vizita lui Nicolae Ceauşescu, însă Constantin Răuţă a solicitat azil politic autorităţilor americane. La data de 2 septembrie 1974 a fost condamnat în lipsă pentru trădare, fiind condamnat la moarte.
Afacerea cu valiza diplomatică
"La data de 24 noiembrie 1973, Răuţă Constantin a primit misiunea şi s-a deplasat în SUA pentru a transporta valiza diplomatică; ajungând pe aeroportul din New York, acesta a predat imediat organelor de poliţie americane valiza diplomatică în care se aflau date şi documente cu caracter 'secret de stat' ce făceau parte din categoria celor care se refereau la munca operativă a organelor de securitate, la aparatura tehnică şi de specialitate din dotarea Ministerului de Interne folosită în scopul apărării secretului de stat, prevenirii scurgerii de informaţii şi depistării urmelor lăsate de persoanele interesate în pătrunderea la asemenea documente, divulgând misiunea primită; de la data menţionată nu s-a mai întors în ţară şi a lips