Microsoft a lansat recent în România Windows 8.1. Ionuţ Gaotă, şeful diviziei Windows din cadrul Microsoft România, a declarat, într-un interviu acordat gândul, că noul sistem de operare este de 21 de ori mai rezistent la viruşi şi malware decât Windows XP şi de 7 ori mai rezistent decât Windows 7.
Prea puţini dintre consumatorii din România consideră, însă, necesară trecerea la Windows 8.1, ei folosind - într-un număr foarte mare - Windows XP, o platformă veche de 12 ani, dar şi Windows 7, un sistem de operare foarte apreciat de utilizatori.
Potrivit reprezentantului Microsoft, în ultimii 12 ani am asistat la o creştere exponenţială a utilizatorilor de internet şi, odată cu aceasta, o creştere a atacurilor cibernetice care ţintesc sisteme de operare învechite. Gaotă spune că utilizatorii privaţi şi companiile care vor rămâne pe aceste tehnologii (Windows XP şi Office 2003) se expun unor riscuri majore de securitate, confidenţialitate a informaţiilor personale dar şi pierderea datelor sensibile de companie, clienţi, parteneri. „Impactul economic este semnificativ: costul mediu al unei breşe de securitate este 700.000 – 1,3 milioane de dolari pentru companii mari sau 54.000 – 100.000 de dolari pentru firme mici”, potrivit lui Gaotă.
În România, populaţia nu conştientizează încă pericolul reprezentat de atacurile informatice. Potrivit ultimului raport Security Intelligence, prezentat de Microsoft la evenimentul internaţional de securitate RSA Conference, România şi-a păstrat şi în 2013 poziţia fruntaşă în Uniunea Europeană la numărul de computere infectate cu programe dăunătoare. În cel de-al doilea trimestru al acestui an, la fiecare 1.000 de computere scanate în ţara noastră, în medie, 13,2% erau infectate cu programe dăunătoare. Prin comparaţie, în Danemarca rata de infectare era, în aceeaşi perioadă, de doar 1,7%.
Microsoft va avea ses