Scris de T. Ex. - Șaisprezece persoane acuzate de evaziune fiscală prin achiziţii intracomunitare de legume şi fructe au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Oradea. Prejudiciul cauzat bugetului este de peste 5 milioane de euro.
Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 16 persoane, dintre care cinci în stare de arest preventiv, într-un dosar ce priveşte o fraudă intracomunitară cu fructe, care a provocat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro.
Gruparea din care aceste persoane fac parte a fost coordonată de trei oameni, asociați într-o societate care, în perioada iunie 2010 – mai 2011, a făcut tranzacţii cu fructe achiziţionate de la firme din Ungaria şi Italia, prin intermediul unor „firme fantomă”.
„Liderii grupului infracţional au înfiinţat un număr de patru societăţi comerciale interpuse, tip fantomă, prin intermediul cărora au realizat un circuit de documente financiar-contabile tip suveică, pe o perioadă de circa două luni pentru fiecare, acestea fiind intermediare în raporturile comerciale intracomunitare cu fructe dintre societatea din Bihor şi cele din Ungaria şi Italia”, se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al DIICOT.
Grupul a fost sprijinit şi de persoane cu antecedente penale, iar în cele patru societăţi comerciale interpuse au fost numite ca administratori persoane cu situaţie materială precară, uşor de manipulat, care au acceptat să înregistreze în evidenţele contabile documentele fictive, care atestau că au achiziţionat fructele cumpărate din Ungaria de către firma din Bihor şi ulterior vânzarea mărfurilor, fără a mai achita taxele şi impozitele datorate la bugetul de stat.
În realitate, însă, fructele au fost comercializate, „la negru”, pe teritoriul României. Mai târziu, firma bihoreană a utilizat banii obținuți din evaziunea fiscală pentru a finanţa achiziţii intracomunitare de fructe