Probleme în asigurarea asistenţei medicale comunitare în judeţ, din cauza numărului redus de personal, a lipsei de colaborare cu factorii de decizie locali, dar şi a finanţării proaste, care nu permit urmărirea şi rezolvarea cazurilor de persoane vulnerabile din mediul rural, cu nevoi multiple.
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că în judeţul Suceava îşi desfăşoară activitatea 62 de asistenţi medicali comunitari, deşi ar fi nevoie de câte unul în fiecare din cele98 de comune. Deficitul de personal este accentuat de lipsa unor sedii în care asistenţii medicali comunitari să îşi desfăşoare activitatea, aceştia fiind nevoiţi să-şi împartă spaţiul de lucru cu angajaţii din primării sau din cabinetele medicale.
„Activitatea se desfăşoară mai greu, dar cum ministerul vrea să pună accent pe asistenţa medicală comunitară, sperăm că situaţia se va îmbunătăţi. Noi le-am reamintit asistenţilor medicali comunitari de importanţa furnizării unor servicii integrate, în echipă cu lucrătorii sociali şi medicii. Este nevoie de o abordare interactivă, de consultare cu reprezentanţii primăriilor”, a subliniat adjunctul DSP Suceava.
Buget de 1,292 de milioane de lei, în 2013
Dr. Cătălina Zorescu a arătat că fondurile alocate asistenţei medicale comunitare s-au diminuat în ultimii ani, iar restricţiile bugetare nu mai permit o atentă monitorizare a cazurilor de persoane defavorizate, cu probleme sociale din mediul rural. „Înainte se decontau trusa de urgenţă, cu un conţinut minim de materiale şi medicamente, telefonul, deplasările, echipamentul de protecţie sau lemnele de foc pentru încălzirea spaţiilor de lucru. Din 2012, Ministerul Sănătăţii nu mai plăteşte decât salariile”, a explicat adjunctul DSP.
În 2013, bugetul destinat asistenţei medicale comunitare a fost de 1,292 de milio