Aceasta se va concentra pe susţinerea afacerilor noi, a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a persoanelor fizice, a anunţat preşedintele Horia Ciorcilă.
Profitul brut al Băncii Transilvania (BT) pe primele nouă luni este de 284 de milioane de lei, cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform ultimului raportului financiar trimis Bursei de Valori Bucureşti. În schimb, profitul net a scăzut de la 265 la 240 de milioane de lei.
Rezultatele au fost obţinute în condiţiile creşterii afacerii din activitatea de bază: +5% creditare, +2% active, +3% venituri operaţionale, +5% resurse atrase, a informat conducerea BT. „Trimestrul III a fost cel mai bun pe partea de creditare deoarece creşterea portofoliului cu 850 de milioane de lei în 2013 s-a înregistrat aproape în întregime în perioada iulie-septembrie. Focusul nostru va fi, în perioada imediat următoare, continuarea creşterii creditării, finanţării preponderent în lei, precum şi susţinerea start-up-urilor, IMM-urilor şi a clienţilor persoane fizice", a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie.
Veniturile operaţionale erau cu 3% mai mari - de 1,14 miliarde de lei - la sfârşitul trimestrului III faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultat generat de impulsionarea creditării. Numărul de clienţi activi - persoane fizice şi companii - a înregistrat o creştere de la 1,56 milioane la 1,65 milioane. Cheltuielile nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare sunt de 280 de milioane de lei, la acelaşi nivel cu anul trecut. Activele bilanţiere erau în septembrie de 30,2 miliarde de lei, cu 2% mai mari faţă de finele lui 2012. Datoriile BT au crescut de la 26,8 la 27,2 miliarde de lei. Soldul creditelor, de 18,4 miliarde de lei, în creştere cu 5% comparativ cu finele lui 2012, este preponderent în lei.
51% sunt împrumuturi acordate companiilor afa