Lupta impotriva proiectului minier, propus de firma „canadiana” Gabriel Resources in Muntii Apuseni, si pentru salvarea Rosiei Montane reprezinta un test de rezistenta al poporului roman impotriva arbitrariului si miopiei deciziilor guvernelor ce au condus Romania in ultimii 20 de ani, informeaza Cotidianul.ro. Sursa imagine: focus-energetic.ro
Aceasta lupta reprezinta un act de curaj, de bun-simt si de dragoste de tara. In ciuda diverselor solutii si subterfugii propuse de firma Gabriel Resources si de toate guvernele Romaniei din ultimii 15 ani - ultimul fiind proiectul de lege aprobat de guvernul Ponta la sfarsitul lunii august a.c. si dezbatut in prezent de Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana -, romanii spun NU!
Romanii spun NU pentru ca inteleg ca proiectul va distruge galeriile daco-romane de la Alburnus Maior, un sit de valoare nationala si universala care, conform expertilor romani si internationali, indeplineste conditiile necesare pentru a fi inscris pe lista UNESCO de protejare a patrimoniului mondial.
Romanii spun NU pentru ca inteleg daunele colaterale aduse mediului inconjurator, daunele aduse sanatatii muncitorilor, dezintegrarea si distrugerea comunitatilor (biserici, morminte, monumente, relatii sociale), aflate in zona ce urmeaza sa fie exploatata.
Romanii spun NU pentru ca inteleg ca aceste distrugeri fara precedent in istoria Romaniei sunt inevitabile, daca exploatarea incepe, desi sunt negate sau minimalizate, reinterpretate in mod „pozitiv” prin campanii de relatii publice, zeflemisite de cei care au interese in inceperea si derularea proiectului minier.
Datele vorbesc de la sine: 1346 hectare destinate exploatarii, 2388 hectare perimetrul pentru care RMGC are licenta, 300 hectare acoperite de lacul de decantare cu metale grele si cianura, care va reprezenta un risc permanent pentru viata a peste 6.00