Intalnirea a avut loc in restaurantul Lacrimi si Sfinti, cunoscut mai degraba ca „Restaurantul lui Dinescu”, aflat in Centrul Vechi din Bucuresti.
„Un coleg mi-a recomandat acest restaurant si cand am auzit al cui este, mi-am zis ca sigur trebuie sa vin aici. L-am admirat mereu pe Mircea Dinescu”, imi explica Grigore Chis alegerea facuta.
Arunca o privire scurta in meniu si apoi intreaba chelnerul „Ce ne oferi?”. Platou de transhumanta, Zacusca de Calafat, friptura de vitel cu muraturi, vin rosu.
Incepe sa imi povesteasca despre cariera in piata de capital, legata exclusiv despre orasul Cluj Napoca, asta chiar daca este maramuresea. „Liceul l-am facut in Baia Mare, eu nu sunt din Cluj. In ’91 m-am inscris la facultate, la inginerie economica in Cluj-Napoca. Initial venisem setat de acasa sa fac tehnologia constructiilor de masini, insa cand am ajuns pe holurile facultatii erau bannere despre cum ‘poti deveni manager’ si pana la urma m-am razgandit”, spune el.
Chis conduce in prezent Broker Cluj, singura societate de intermediere listata pe Bursa de la Bucuresti. In 2009 l-a inlocuit din functie pe Petru Prunea, unul dintre oamenii care au pus umarul la infiintarea pietei de capital romanesti, dar care a iesit din scena pe usa din spate, din cauza unei sanctiuni a CNVM venita ca urmare a descoperirii unor fraude la doua sucursale ale firmei.
“In anul 4 de facultate Prunea avea un colocviu care se numea piete de capital si burse de valori. Din intamplare am ajuns acolo, mai ales ca eu la facultate am fost facultativ. Nu stiam nimic despre bursa, iar Prunea ne povestea despre ce tranzactii se faceau pe Rasdaq, ce actiuni cresteau si ce actiuni scadeau. Din 12 cursuri cu el, de la 5 m-a dat afara”, povesteste Chis.
Zambeste si adauga: “Imi spunea ca sunt obraznic si indolent. Imi punea o intrebare si cand ma pregateam sa ii raspun