La numai câteva zile după ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor la scutul antirachetă de la Deveselu (România), Rusia a lansat o serie de operaţiuni militare de amploare.
Luni, 28 octombrie, la baza militară Deveselu din judeţul Olt, România, a avut ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcție la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Deveselu, în aplicarea Acordului între România și Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice. La eveniment au participat oficiali de rang înalt ai României, Statelor Unite şi NATO, precum preşedintele Traian Băsescu, adjunctul Secretarului apărării al SUA, James Miller şi Secretarul General Adjunct NATO, Alexander Vershbow. "Angajamentul SUA pentru scutul european antirachetă este neabătut", a declarat Miller. Reacţia Rusiei nu a întârziat să apară.
În aceeaşi zi, două bombardiere strategice ale Rusiei, Tupolev Tu-160 Blackjack, au decolat de la baza Engels din regiunea Volga, pentru a ateriza apoi în Venezuela. Anunţul a fost făcut chiar de către ministrul Apărării de la Moscova.
Bombardierele, capabile să poarte încărcătură nucleară, “au zburat peste Caraibe, prin estul Pacificului, de-a lungul coastei de sud-vest a continentului nord-american şi au aterizat pe aeroportul Maiquetia din Venezuela”, se afirma ministrul, citat de RIA Novosti.
Două avioane F-16 ale NATO au decolat de la baza Bodo din Norvegia pentru a monitoriza trecerea bombardierelor prin zonă.
O misiune similară a unor bombardiere strategice ruse a mai avut loc în 2008, cu ocazia unor exerciţii commune împreună cu marina venezueleană.
Tu-160 Blackjack este un aparat supersonic, cu geometrie variabilă, destinat să lovească ţintele de pe teatrele de operaţiuni continentale atât cu proiectile nucleare, cât şi convenţionale.
Miercuri, 30 octombrie, forţ