În urmă cu 56 de ani, maidanezul Laika devenea primul animal lansat în spaţiu, dar şi prima fiinţă care a murit în afara Pâmântului. Pentru că cercetătorii vremii nu credeau că oamenii pot supravieţui condiţiilor din afara atmosferei, Laika a fost aleasă să ocupe nava sovietică Sputnik 2, lansată în spaţiu la 3 noiembrie 1957, navă care nu a fost proiectată pentru întoarcere, astfel că soarta căţeluşei a fost pecetluită, ea murind la scurt timp.
„Adevărul“ vă prezintă povestea maidanezului Laika, nume este legat de pionieratul aerospaţial, astfel că mulţi stăpâni alegând ulterior să-şi boteze câinii după deja faimoasa căteluşă care a deschis porţile omenirii spre dezvoltarea ştiinţei în acest domeniu.
După succesul înregistrat cu Sputnik 1, liderul sovietic Nikita Hruşciov îşi dorea lansarea unui vehicul spaţial pe 7 noiembrie 1957, dată ce reprezenta a 40-a aniversare a Revoluţiei din Octombrie. Un satelit sofisticat se găsea deja în construcţie, dar acesta nu putea fi gata decât în luna decembrie.
Pentru a nu depăşi luna noiembrie, termenul-limită desemnat, specialiştii sovietici trebuiau sa construiască un satelit nou. Hruşciov a subliniat inginerilor săi necesitatea livrării unei misiuni spectaculoase care să repete triumful repurtat de Sputnik 1 şi să atragă atenţia lumii asupra actelor de bravură sovietice. Proiectanţii au stabilit un zbor orbital cu un câine la bord, pas planificat ca precursor necesar tentativelor cu subiecţi umani. Din 1951 se folosiseră un număr de 12 câini în zboruri suborbitale şi zboruri balistice, trecându-se gradual spre posibilitatea celor orbitale previzionate spre anul 1958. Pentru satisfacerea exigenţelor lui Hruşciov, pregătirile au fost grăbite, iar termenul-limită era noiembrie 1957.
Conform surselor ruseşti, citate de wikipedia.org, decizia oficială de lansare a lui Sputnik 2 s-a lu