Malaysia i-a convocat pe şefii misiunilor diplomatice americană şi australiană pentru a le prezenta un protest în urma unor informaţii de presă potrivit cărora este vizată de spionaj, în cadrul dezvăluirilor lui Edward Snowden, a anunţat sâmbătă şeful diplomaţiei malayisiene, relatează AFP.
China şi Indonezia au cerut deja explicaţii Australiei, ale cărei misiuni diplomatice sunt acuzate că sunt implicate în vasta reţea de spionaj american.
Potrivit Der Spiegel şi cotidianului australian The Sydney Morning Herald, ambasade australiene în Asia au fost folosite de către serviciile americane de informaţii cu scopul de a intercepta schimburi de date pe Internet. Acest sistem face parte dintr-o vastă reţea de spionaj dezvăluită de Snowden, un fost consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA).
În total 90 de misiuni diplomatice americane ar fi adăpostit echipamente de interceptare de date, vizând în principal China, Malaysia, Indonezia, Thailanda, Cambodgia şi Myanmar, potrivit celor două publicaţii.
China şi Indonezia au cerut deja explicaţii Australiei.
Scurgerile de informaţii orchestrate de Snowden au provocat deja o polemică în Europa, unde lideri ca Angela Merkel au fost spionaţi.
Ministrul malaysian de Externe Anifah Aman a anunţat sâmbătă că ţara sa i-a convocat vineri pe şefii misiunilor diplomatice americană şi australiană "pentru a le înmâna o notă de protest, ca reacţie faţă de acuzaţiile de spionaj din partea celor două misiuni diplomatice la Kuala Lumpur".
Statele Unite au fost reprezentate de numărul doi din cadrul misiunii, Lee McClenny, ambasadorul neaflându-se în capitală la momentul respectiv, a precizat ministrul, citat într-un comunicat.
Anifah, care s-a întâlnit vineri cu ministrul australian de Externe Julie Bishop, în cadrul unei reuniuni regionmale la Perth, şi-a exprimat "