foto: captura YoutubeAnumite sate din Romania pastreaza inca via traditia mostenita de la strabuni de secole. Iar trecerea timpului nu a stirbit din stralucirea acestori obiceiuri, sarbatorite cu fast si in prezent. Vezi ce datini mai pastreaza romanii cu sfintenie.
Cele mai multe traditii par sa dainuie inca in zona Transilvaniei. Nici Moldova nu se lasa insa mai prejos, avand la randul sau cateva obiceiuri care sunt tinute in fiecare an de localnicii unor sate.
Sarbatoarea harniciei
In a doua zi de Paste, in satul Mocod din Bistrita-Nasaud se practica un obicei de alegere a celor mai harnici doi flacai din localitate, care sunt numiti "crai" si care au dreptul sa ii pedepseasca pe alti doi feciori lenesi.
Acest obicei de primavara, vechi de pe la 1.600, dupa cum spun localnicii, isi are radacinile din perioada in care satele graniceresti isi alegeau conducatorii si este un elogiu adus celor mai harnici tineri din sat.
Dupa aplicarea pedepsei, fiecare "pacatos" care a fost purtat pe brate in jurul bisericii si batut la talpi cu bricele in fiecare colt al acesteia a multumit craiului pentru dreapta judecata, promitand, totodata, ca se va indrepta. Dupa inca o repriza de cantec, joc si voie buna, toata lumea s-a indreptat spre raul Somes, pentru "spalarea de pacate" si pentru prosperitate, potrivit Mediafax.
Corida fetelor nemaritate
Boul instrutat sau impanat este una dintre cele mai interesante si arhaice traditii care a supravietuit intr-o arie foarte restransa din Transilvania.
Conform traditiei, in localitatea Manastirea de langa Dej, in fiecare an fetele nemaritate sunt puse la incercarea de a stapani un bou impodobit, lasat liber pe strazi.
Dupa ce boul a fost impodobit, a fost dus in strada si alungat cu biciul de baietii din sat. Se spune ca fata car