Alexandru Scheul (53 de ani), un fost mecanic de motociclete din judeţul Suceava, a achiziţionat în urmă cu 13 ani clădirile unei foste CAP, a adus câteva utilaje second-hand din Germania şi a făcut primul pas în industria mezelurilor. Acum conduce o companie ce aşteaptă în acest an 13 milioane de euro şi are 180 de angajaţi, fiind unul dintre cei mai mari procesatori de carne din regiunea Moldovei.
Antreprenorul sucevean este şi unul dintre premianţii Galei „Campioni în Business“ din Moldova, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu fondul de investiţii Enterprise Investors, BCR, firma de consultanţă PwC şi fundaţia Triple Helix.
„Am cumpărat în 1997 clădirile în ruină ale unei foste CAP şi am zis să fac ceva acolo. Nu aveam nicio legătură cu industria alimentară, eram mecanic de motociclete, dar la 32 de ani am ajuns să fac primul salam“, îşi începe povestea Alexandru Scheul, care deţine alături de familia sa procesatorul de carne Killer.
Atât numele companiei, cât şi ideea de a intra în acest business au venit la sugestia surorii sale. „Ea era plecată de mai mult timp în Germania şi acolo măcelarului satului îi spuneau «Killer» şi de asta am zis să îi zic şi eu la fel companiei mele. Am adus din Germania câteva echipamente aproape dezafectate şi au venit şi germanii să ne arate cum să facem primele şarje.“
La puţin timp antreprenorul a făcut şi primele angajări, doi ingineri în industria alimentară pentru că în lipsa experienţei germanilor, erorile începuseră să îşi facă loc pe mica linie de producţie din interiorul fostei CAP.
„Mai eram eu, soţia mea şi alţi trei muncitori şi aşa am început să facem preparate. Îmi amintesc că am cumpărat din zonă, de la populaţie, patru porci şi o vacă pentru a avea materie primă.“
Citiţi continuarea articolului aici
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarulu