Primarul miliardar al New York-ului, Michael Bloomberg, se pregăteşte să-şi încheie mandatul în fruntea acestei metropole conduse cu 'o mână de fier' timp de 12 ani, succesorul său urmând să fie ales pe 5 noiembrie şi să-şi preia funcţia începând cu data de 1 ianuarie 2014.
Michael Bloomberg (71 de ani), mic de statură, adesea tăios, un împătimit de muncă, care afirmă că nu şi-a luat nicio zi de concediu de când conduce New York-ul, pare hotărât să nu piardă niciun minut, scrie AFP.
Potrivit sondajelor, două treimi dintre alegătorii New York-ului doresc o schimbare de direcţie, întruchipată de acum de democratul Bill de Blasio, cu vederi clare de stânga. Dar, atunci când sunt întrebaţi de bilanţul mandatului care se încheie al lui Bloomberg, fondatorul grupului financiar cu acelaşi nume, care şi-a preluat funcţia la trei luni şi jumătate după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, doar 18% dintre cei chestionaţi spun că acesta nu a făcut treabă bună, potrivit unui sondaj din octombrie efectuat pentru Wall Street Journal şi NBC.
Pe durata celor trei mandate ale sale, New York-ul s-a transformat profund. A devenit, potrivit lui Bloomberg, care adoră să înşire statisticile, 'cel mai sigur dintre marile oraşe' americane, cu cel mai mic număr de omoruri în ultimii 50 de ani (649 în 2001, 266 până în prezent, în acest an). Turiştii, la rândul lor, nu au fost niciodată atât de numeroşi (52 de milioane, în 2012), speranţa de viaţă a crescut cu doi ani şi jumătate în 12 ani. Sute de hectare de spaţii verzi au fost amenajate, mii de biciclete oferite la liber au invadat străzile, mici pieţe cu mobilier urban au fost instalate pentru pietoni şi, de asemenea, turnuri luxoase, cele mai înalte şi mai scumpe, continuă să se construiască pentru milionari, mai scrie AFP.
Unii newyorkezi continuă să-l acuze pe Michael Bloomberg, politicia