Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de modificare a legii cu privire la finanţele publice locale. Noile prevederi vor fi aplicate pe parcursul anului 2014 în trei raioane-pilot şi în municipiul Chişinău.
În restul unităţilor administrativ-teritoriale modificările vor intra în vigoare începând cu 2015. Proiectul a fost adoptat cu 53 de voturi. Deputaţii comunişti şi liberali nu l-au susţinut, anunţă IPN.
În variantă nouă, legea prevede relaţii bugetare directe dintre centru şi primării şi formule de transferuri de bani calculate după numărul populaţiei. Proiectul va fi pilotat în raionul Basarabeasca, Ocniţa, Râşcani şi în municipiul Chişinău.
Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a declarat că prin elaborarea proiectului de lege s-a stabilit ca obiectiv îmbunătăţirea actualului sistem de finanţe publice locale, astfel încât să se asigure autonomia financiară a administraţiei publice locale, cu menţinerea disciplinei financiare, maximizarea eficienţei şi asigurarea echităţii în alocarea resurselor.
Deputaţii PL au condiţionat votarea proiectului prin intrarea în vigoare a acestuia în 2014 la scară naţională. “Este evident că nedorinţa de intrarea a acestei legi din 2014 este legată de alegerile locale care vor avea loc. Guvernarea nu doreşte ca proprii primari să rămână necontrolaţi din punct de vedere politic şi din punct de vedere economic. Coaliţia păstrează încă cel puţin pentru un an mai multe pârghii de influenţă economică pentru a-i determina pe toţi primarii să execute întocmai ordinele care vin de la partied”, a spus liberalul Valeriu Munteanu.
Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a menţionat că declaraţiile privind pârghiile de influenţă sunt speculative. “Noi avem o abordare responsabilă faţă de acest proiect. Susţinem descentralizarea financiară, consolidarea autonomiei publ