Doctorul în ştiinţe medicale, dr. Borz Oliviu Cristian, medic primar chirurg Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Clinica Chirurgie 2, Spitalul Privat Puls din Târgu Mureş, a lansat un site bine structurat, frumos realizat şi în întregime dedicat luptei împotriva obezităţii.
Ce este obezitatea?
„Obezitatea este o boală în care indicele de masă corporală (IMC sau BMI- Body Mass Index) depăşeşte 30 kg/m2 şi este asociată cu o morbiditate şi mortalitate crescută precum şi cu costuri sanitare mai mari”, explică dr.Borz pe siteul http://www.tratamentobezitate.ro
Dacă vreţ să vă aflaţi Indicele de Masă Corporală (BMI) nu trebuie decât să vă introduceţi datele în tabelul din dreapta ecranului: numărul klilogramelor şi numărul centimetrilor. Înstantaneu veţi afla indicele, un n umăr pe care îl căutaţi în tabelul din stânga ecranului . Dacă acest numpăr este mai mic de 18,5 este vorba de o persoană subponderală, iar dacă numărul este peste 40.00 vorbim de persoană suferindă de obezitate morbidă.
Ce este chirurgia bariatrică?
O soluţie chirurgicală, care se numeşte Chirurgia bariatrică (chirurgia obezităţii) prin care se poate reduce mortalitatea cauzată de obezitate cu 30%, mai ales în cazurile complicate cu cancer şi diabet. „Operaţii de slăbire (bariatrice), se efectuează de aproximativ 50 de ani. Aceste operaţii produc malabsorbţie (o scădere a absorbţiei substanţelor nutritive), o restricţie in aportul alimentar prin micşorarea stomacului ori o combinaţie a celor două”, explică dr. Borz.
Prima operaţie de acest gen a fost by-pass-ul ileo-jejunal(1954) dar a fost abandonată din cauza complicaţiilor. Au fost folosite apoi mai multe proceduri chirurgicale pe cale clasică cu incizii mari. În zilele noastre aceste intervenţii se fac pe cale laparoscopică. Primii care au popularizat aceste operaţii în anii ‘90 au fost Vittgrove şi Clar