În satul Dezmir, din Cluj, copii şi oameni în toată firea, îndrăgostiţi de meşteşugurile tradiţionale, învaţă, cu sprijinul unei fundaţii, cum să fie antreprenori şi să-şi vândă produsele online.
Ioana Ioncu are 10 ani şi lucrează la războiul de ţesut un covoraş verde din care crede că îi iese mai degrabă o trăistuţă numai bună de purtat. Mica ţesătoare are bunici în satul Dezmir, din comuna clujeană Apahida, şi spune că e atrasă de această maşinărie de lemn pe ştie să o mânuiască bine.
Îmbrăcată cochet, într-o fustiţă gri, cu ciorapi gri, o bluziţă subţire pe gât şi, evident, gri peste care are un jerseu alb făcut de mână, Ioana povesteşte că vrea să devină designer vestimentar, iar hainele sale „să se poarte în lume“.
O sursă de inspiraţie ar fi motivele tradiţionale locale. Spune că se gândeşte serios la această profesie pentru că îi place şi pentru că „e de viitor“.
Ioana Ioncu şi mama sa, Claudia Ioncu, lângă un mic război de ţesut din atelierul de meşteşuguri din Dezmir FOTO: Florina Pop
„Atelierul de meşteşuguri“, proiect susţinut de Fundaţia World Vision România, în sătucul Dezmir, este locul perfect unde micuţa Ioana poate să înveţe trucurile bunicilor ca să facă haine moderne.
„Vreau să-mi fac propriile haine şi să-mi creez propriul stil vestimentar. Pot îmbina modele tradiţionale în hainele de zi de zi. Vreau ca hainele mele să se poarte în lume. De mică voiam să fac haine pentru oameni, doar nu ştiam că i se spune design vestimentar“, spune cu importanţă Ioana.
Fetiţa este în clasa a IV-a la o şcoală din Cluj-Napoca şi ştie exact ce vrea să facă în viaţă. Ioana ştie să tricoteze şi merge la cursuri de design vestimentar la Palatul Copiilor Cluj-Napoca.
Şcoala de „cochetism“
La Dezmir vine împreună cu mama sa, pentru a-şi desăvârşi calea spre visul său de a deveni designer.
„A fost dorinţa