Câteva mii de medici şi studenţi la medicină din Bucureşti şi din ţară s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei din Capitală, pentru a participa la un Marş al Tăcerii în vederea unei mai bune finanţări a sistemului sanitar.
Printre revendicările membrilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate se numără: alocarea pentru sănătate a 6% din PIB până în 2016; dublarea salariilor medicilor rezidenţi; o legislaţie care să protejeze independenţa profesioniştilor. De asemenea, aceştia cer autonomia spitalelor, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi; o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate.
"Deşi am anunţat că la marş vor participa 5.000 de persoane aşteptăm ca până la finalul protestului să se strângă 7.000-10.000 de oameni", a declarat sâmbătă pentru Agerpres prof. univ. dr. Vasile Astărastoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), afirmând că nu se va renunţa la proteste până când nu vor fi soluţionate revendicările Coaliţiei Profesioniştilor din Sistemul Sanitar.
"Acest marş este unul cu totul deosebit pentru că dincolo de revendicările cunoscute noi vrem să afirmăm în stradă un concept care a fost uitat în România şi anume, demnitatea", a spus Vasile Astărastoae. El a adăugat că 'demnitatea înseamnă respect, libertate, independenţa fiecărui cetăţean''. ''Demnitate înseamnă că statul te tratează ca pe acela căruia i-a dat puterea şi nu ca pe cel care este asuprit. Din această cauză vom învinge pentru că vrem să scoatem în stradă nu lupta pentru un instinct - foamea, ci pentru un sentiment, care este idealul de demnitate', a punctat Astărăstoae.
La eveniment participă şi studenţi la medicină din Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Galaţi.
Din Piaţa Victoriei protestatarii vor porni în marş spre Ministerul Finanţelor, acţiunea urmând să se înche