François Mitterrand prefera fructe de mare, in timp ce lui Jacques Chirac ii placeau melcii și varză murată. Alte preferinte ale presedintilor francezi, dezvaluie fostul bucatar sef al Palatului Elysee, Bernard Vaussion.
Bucătarul care a gatit pentru președinții francezi în ultimii 40 de ani si-a luat ramas bun de la Palatul Elysee. Inainte de a iesi la pensie, chef Bernard Vaussion a pregătit ultima masă pentru actualul președinte, Francois Hollande, joi, pe 31 octombrie.
Potrivit bucătarului, citat de AP, printre bunătățile servite joi actualului presedinte francez a figurat tortul Napoleon cu crema si zmeura. În general, remarca Vaussion, președintele Franței, spre deosebire de predecesorul său, Nicolas Sarkozy, prefera dulciurile și rareori respinge astfel de bunatati.
Bucătarul-șef a recunoscut că cel mai greu lucru la Palatul Elysee este să te adaptezi la gusturile președinților francezi. De exemplu, François Mitterrand (presedinte intre 1981-1995) prefera fructele de mare, în timp ce Jacques Chirac (1995-2007) melcii și varză murată.
În ceea cel privește pe Nicolas Sarkozy (2007-2012), acesta tinea permanent o regim strict si alegea alimente sănătoase: salate, legume și pește. Fostului presedinte nu-i placea brânza (care era servita doar atunci când veneau musafiri la Elysee, precum Angela Merkel) și refuza vinul.
Actualul președinte, Francois Hollande, a readus pe masa brânzeturile și alte preparate traditionale din bucătăria franceză. Totusi, a remarcat Chef Vaussion, acum la Palat nu se mai servesc ca inainte delicatese scumpe, gen homar și trufe. De la preluarea mandatului de președinte, Hollande a pus cateva kilograme in plus, dezvaluie Vaussion.
Locul lasat de chef-ul pensionat va fi preluat de colegul său, Guillaume Gomez.