Nu puţină lume îşi începe dimneața cu o cafeluţă fierbinte, servită chiar şi pe stomacul gol. S-ar putea să simtă imediat ceva tonifiant, dar s-ar putea să fie mai puternic factorul emoţional. Chiar dacă pentru unii cafeaua are un fel de efect placebo, tot poate fi utilă, atunci când îi binedispune.
Specialiştii însă, analizând modul cum reacţionează organismul nostru la cafea, au constatat că efectele ei sunt resimţite mai bine la acele ore, când organismul produce mai puţin cortizol, un hormon responsabil pentru starea de stres şi pentru puterea de concentrare.
Studiind acţiunea anumitor substanţe asupra corpului, ei au reuşit să stabilească interdependente clare între administrarea acestora şi orarul zilnic, ajungând să pună chiar bazele unei ştiinţe sui generis: cronofarmocologia, potrivit Infoniac.
Hormonul se orientează după ceas
Specialistul Steven Miller, de la Univesrsitatea de Medicină Militară a SUA, a determinat orarul zilnic după care organismul unui om cu regim normal de viaţă produce mai mult sau mai puţin cortizol. Efectul cafelei este dependent de acesta.
Astfel, în cazul unui om cu viaţa ordonată şi care respecta programul de somn, nivelurile maxime de cortizol apar între orele 8-9 dimineaţa, între orele 12-13, precum şi între orele 17,30-18,30.
Cafeaua băută în cadrul acestor intervaluri acţionează la pragul minim în ce priveşte efectul euforic. Dimpotrivă, cafeaua băută cu mult înainte de ora 8 dmineața, eventual înainte de ora 7, are efecte benefice, sub acest aspect (deşi nu e recomandată pe stomacul gol).
Simţim eficiența cafelei dacă o bem, de exemplu, în intervalul dintre orele 9,30-11,30 dimineaţa. De altfel, cam la aceste ore se delectează cu cafea funcţionarii din birouri, care au intuit probabil că atunci e momentul potrivit.
Se demonstrează a fi de asemenea eficientă cafeaua băută dup