Fără mulgătoare electrică şi tanc de răcire, niciun fermier nu va mai putea vinde nici măcar un litru de lapte
Laptele din judeţul nostru este conform cu normele europene de igienă în proporţie de 85%. Procentul nu este însă suficient, deoarece, de la 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeană nu permite comercializarea laptelui neconform. Fermierii vor fi obligaţi să îşi modernizeze întreg procesul şi să-şi achiziţioneze aparate de muls şi tancuri de răcire a laptelui cu ajutorul cărora să respecte igiena mulsului, având în vedere că
Ministerul Agriculturii a cerut până acum trei derogări de la normativele Uniunii Europene şi va fi extrem de dificil să obţină încă una.
„Sunt standarde normale de igienă, laptele trebuie să aibă o anumită încărcătură microbiologică, sub 100.000 de germeni. Animalul care dă acest lapte trebuie să fie sănătos, să nu aibă mamite. Acest lucru se poate verifica prin numărul total al celulelor somatice din lapte. Laptele să aibă o trasabilitare cunoscută, adică, consumatorul final, când ia un produs de pe raft, trebuie să ştie, după numărul de lot, vaca de la care provine laptele şi până la ce furaj a mâncat animalul. Aceasta înseamnă norme normale de igienă şi sănătate a animalului”, a explicat Dorin Cojocaru, preşedintele Patronatul Român din Industria Laptelui.
În judeţul Braşov, acum funcţionează 77 de ferme mici şi 32 de ferme comerciale mari, dintre care două de bubaline, şi 10.500 de exploataţii cu 1, 2, 3 sau maxim 5 vaci. La nivelul judeţului, laptele produs este conform într-un procent destul de mare. „Dorinţa noastră este ca acel procent de cel puţin 85% lapte conform la această oră din judeţul Braşov să se ducă undeva spre 95% la începutul anului 2014", ne-a declarat Dorin Enache, director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov.
Ca să se conformeze normelor europene