În 2013, leul s-a dovedit (până acum) a fi moneda cu cea mai mare apreciere dintre monezile aparținând țărilor UE, de 0,3% față de euro în primele zece luni ale anului și de 3,1% față de dolarul american, în condițiile în care acesta a atins noi minime istorice în raport cu euro.
La finalul primelor zece luni ale anului, leul este cea mai performantă monedă din UE, fiind singura care înregistrează o creştere în faţa euro comparativ cu cotația din ianuarie. "În ultimele cîteva luni, moneda naţională a fost doar puțin influenţată de ciclul de relaxare a politicii monetare lansat de BNR şi, în plus, a rezistat destul de bine turbulențelor create de evenimentele externe, care au fost nu doar multe, ci şi importante şi, în consecinţă, generatoare de volatilităţi crescute în piaţă. În ceea ce privește euro, trebuie spus că moneda unică a avut în octombrie un parcurs favorabil faţă de dolar (cu o creştere de cca 0,4%), deși a fost afectată în ultimele zile ale lunii trecute de rezultatele dezamăgitoare înregistrate atât de Germania, cât şi de Zona Euro în ansamblul său în ceea ce priveşte şomajul; în plus, depărtarea ratei inflaţiei din Zona Euro de obiectivele Băncii Centrale Europene (BCE) a întărit speculaţiile potrivit cărora BCE ar putea lua în calcul scăderea dobânzii de referinţă pentru a stimula creşterea în regiune", a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
La sfarsitul lui octombrie, leul a înregistrat o creştere de cca 0,5% în faţa euro comparativ cu cotația avută la începutul lunii; forințul a marcat un avans de aproape 0,7% în octombrie față de euro, iar zlotul polonez s-a apreciat cu cca 0,9%. Kuna croată a înregistrat o variaţie redusă luna trecută raportat la euro, coroana cehă s-a depreciat cu cca 0,4%,