Marius Lazurcă, ambasadorul României la Chișinău este invitatul Valentinei Ursu în emisiunea La sfîrșit de săptămînă cu Europa Liberă.
La 7 ani de la integrarea în Uniunea Europeana, românii rămân optimişti cu privire la viitorul ţării. Ei asociază, cel mai frecvent, Uniunea Europeana cu libertatea de a calatori, studia şi lucra, oriunde în UE, cu pacea, diversitatea culturală, democraţia, prosperitatea, cu un cuvânt mai greu de spus în lume, dar şi cu birocraţia, şomajul, risipa de bani, pierderea identităţii culturale. Despre experienţa care poate fi preluată de la ţara vecină, pe calea eurointegrării, vorbim la acest sfârşit de săptămână.
România a fost prima ţară din Europa Centrala şi de Est care a avut relaţii oficiale cu Comunitatea Europeană. Obiectivul acestei tari a fost de a obţine statutul de membru cu drepturi depline. În 2007, s-a decis că Uniunea Europeana sprijină acest obiectiv. Despre procesul de integrarea în UE, care impune întregii societăţi reforme foarte dure şi costisitoare, dar şi avantaje vorbim cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca.
x Marius Lazurcă: „Integrarea în Uniunea Europeană a României este un capăt de drum. În acelaşi timp, este un început de drum. În ceea ce ne priveşte pe noi, românii, integrarea în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, a fost, mai întâi, confirmarea că negocierile de aderare s-au consumat bine şi au produs rezultatele, pe care şi Bruxelles-ul, şi Bucureştiul le aşteptau. 2007 este pentru România şi confirmarea că reforma a avut succes şi că perioada de transformare şi de tranziţie s-a încheiat, şi că putem începe o altă etapă de dezvoltare.”
Europa Liberă: Şi că a fost o idee naţională.
Marius Lazurcă: „Fără îndoială, 1 ianuarie 2007 este şi acest lucru.”
Europa Liberă: Consensul între reprezentanţii clasei politice