Mansardarea blocurilor de locuinţe din municipiul Cluj-Napoca este o practică proastă pentru urbanismul clujean, spun arhitecţii consultanţi ai primarul Emil Boc.
Administraţia locală clujeană a promis că va schimba foaia cu mansardările, însă continuă să accepte astfel de proiecte, contra unor „servicii" pentru comunitate din partea beneficiarilor. În schimb, arhitecţii din Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) au militat împotriva mansardărilor şi la şedinţa de săptămâna aceasta, menţionând că vor pune pe masa primarului şi a arhitectului şef chiar şi un reportaj fotografic care să susţină cauza.
Un proiect privind mansardarea unui bloc cu patru etaje de pe str. Negoiu nr. 2, din cartierul Mănăştur, a incis din nou spiritele la ultima şedinţă a CTATU. Şeful Direcţiei de urbanism a primăriei, Corina Ciuban, a explicat că documentaţia a fost discutată în comisia mică de urbanism şi că, într-un an-doi, proiectul ar putea să stea în picioare. Beneficiarului i s-a cerut un studiu privind posibilitatea amenajării unui parking în zonă, pe un teren al primăriei (parţial revendicat), acesta fiind şi prezentat comisiei de către proiectanţi. Trocul sugerat de Ciuban ar fi ca administraţia să accepte proiectul şi, după rezolvarea problemelor de revendicare şi de amenajare a viitorului parkingului de cartier de pe Negoiu, acesta să fie pus în operă.
Arhitecţii membri ai CTATU au menţionat că, oricum, un proiect de mansare a blocului cu patru etaje n-ar stat în picioare, mai ales că după edificarea mansardelor acesta ar trebui să aibă şi lift. Arhitectul Eugen Pănescu a menţionat că mansardările sunt o practică proastă pentru oraş şi că acestea au creat doar probleme, estetice dar şi legate de locurile de parcare, prin supraaglomerea cartierelor tradiţionale. „Sunt un exemplu de arhitectură izbutită. Putem pregăti pentru comisie un