Ca şi când n-ar fi fost de ajuns scandalul spionajului între SUA şi Europa, de peste Ocean a venit un nou motiv de supărare pentru cancelarul german Angela Merkel, odată cu publicarea unui raport al Trezoreriei SUA care critică Germania pentru că frânează creşterea economică a zonei euro prin încăpăţânarea de a-şi menţine excedentul comercial pe parcursul tuturor celor patru ani de criză de până acum.
Zona euro a reuşit o creştere economică de 1,2% în al doilea trimestru faţă de acelaşi interval din 2012. Este prima creştere din ultimele 7 trimestre, susţinută de expansiunea cererii interne din Germania şi Franţa, notează raportul. Totuşi, Germania continuă să aibă exporturi nete pozitive, afectând efortul de ajustare a deficitelor în zona euro, în condiţiile în care ţări ca Grecia şi Irlanda au intrat sub "o presiune severă de a-şi reduce cererea şi importurile, spre a-şi regla dezechilibrele de cont curent", iar rezultatul a fost "un impuls deflaţionist pentru zona euro şi pentru economia globală", acuză Trezoreria SUA.
Ministerul Economiei de la Berlin a replicat că nu este o critică justificată şi că excedentele de cont curent reflectă pur şi simplu competitivitatea produselor germane şi cererea globală mare pentru ele, relatează Bloomberg. În iulie, pe când trebuia să explice în campanie electorală politicile adoptate de Germania în criza europeană, cancelarul Angela Merkel a explicat că guvernul ei a făcut tot ce a putut de-a lungul anilor ca să stimuleze cererea internă, citând mărirea alocaţiilor pentru copii, tăierea taxelor pe moştenire şi a celor aplicate companiilor, care au coborât de la 51,6% în 2000 la 29,8% în 2010.
Nu este însă prima critică legată de influenţa Germaniei asupra destinului Europei: David Lipton, director general adjunct al FMI, a cerut Berlinului să ţină cont de implicaţiile politicilor sale asupra sistem