Congresul din Mexic a votat includerea ciocolatei în categoria alimentelor hipercalorice, fiind supusă unei noi taxe, în cadrul unor măsuri de creşteri fiscale, ce vizează suplimentarea veniturilor la buget şi combaterea obiceiurilor alimentare nesănătoase ale populaţiei.
Printre amendamentele privitoare la noile măsuri fiscale se numără un impozit pe "alimentele bogate în sare, zahăr şi grăsimi" - definite ca alimente ce conţin peste 275 de calorii la 100 de grame, argumentându-se că numeroase tipuri de ciocolată conţin până la de două ori mai multe calorii, conform reuters.com.
Hamburgerii de la McDonalds, de exemplu, se situează sub acest punct de referinţă, conform datelor disponibile pe site-ul companiei.
Proiectul de lege propus luna trecută prevedea un impozit de 5%, însă Congresul mexican a adoptat o impozitare cu 8% a ciocolatei.
Ciocolata a fost inclusă într-un grup de alimente hipercalorice din care fac parte gelatina, dulciurile şi anumite tipuri de budincă.
Etimologia cuvântului ciocolată provine din cuvântul de origine aztecă "xocolatl", care se referă la băutura amăruie preparată din boabe de cacao, rezervată aristocraţiei aztece, conform lingviştilor de la Institutul Smithsonian din Washington.
În multe regiuni din America Latină, boabele de cacao erau folosite ca monedă de schimb, iar mayaşii şi aztecii credeau că acestea au proprietăţi magice.
Conform legendei, regele aztec Montezuma i-a oferit această băutură conchistadorului spaniol Hernán Cortés, la sosirea în Mexic, în secolul al XVI-lea.