Autorităţile din România nu ştiu ce conţin, în realitate, mezelurile şi, în general, produsele alimentare. ANSVSA controlează, prin sondaj, doar cantitatea de sare şi câţiva aditivi, dar verificarea respectării reţetei nu intră în atribuţiile nimănui. Ce compoziţie au, cu adevărat, produsele alimentare pe care le consumăm este, în acest moment, o întrebare fără răspuns. Şi asta pentru că autorităţile nu au atribuţii de control în respectarea reţetei de fabricaţie a acestora. Deputaţii încearcă se rezolve problema vidului legislativ printr-un proiect de act normativ care reglementează înfiinţarea Registrului industriilor alimentare. Potrivit acestuia, toţi agenţii economici vor fi obligaţi să depună reţetele produselor alimentare la Ministerul Agriculturii. În baza acestora, ministerul va avea dreptul să facă analize în laboratoare independente asupra respectării reţetelor, costurile analizelor fiind suportate chiar de producător.
“Mi se pare corect, că şi eu sunt consumator, ca atunci când punem pe etichetă o anumită compoziţie să o regăsim şi în produsul respectiv. Şi treaba asta nu este atât de bine reglementată astfel încât lucrurile astea să se întâmple şi în realitate. Nu ştim ce mâncăm cu adevărat, pentru că se merge pe ideea că producătorul îşi asumă responsabilitatea. Păi, în ţara asta şi în lume sunt atâţia oameni iresponsabili încât eu mă îndoiesc că pot să mă bazez pe corectitudinea lor”, a declarat Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii.
“Mâncăm deşeuri alimentare”
Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, crede că proiectul de lege va întâmpina rezistenţă din partea producătorilor. “Mulţi dintre ei nu respectă reţeta de fabricaţie. Din păcate, controale asupra compoziţiei produselor alimentare nu s-au realizat. Analizele respective sunt costisitoare, tocmai de aceea prevederea care