Preţurile plătite de consumatori pentru pâine au scăzut sensibil odată cu reducerea TVA de la 24% la 9%, a anunţat sâmbătă şeful Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu. În plus, producţia fiscalizată în industria de morărit şi panificaţie a crescut, a subliniat acesta.
Preşedintele ROMPAN a subliniat că'toate hipermarketurile, cu o singură excepţie (Mega Image), au redus preţurile la raft după ce TVA-ul la pâine a scăzut la 9%. Nu erau obligate să reducă preţurile, dar scăderea ar fi trebuit să fie o consecinţă a diminuării TVA', scrie Agerpres.
La o întâlnire a membrilor asociaţiei ROMPAN, cu ocazia celei de a 18-a ediţie a târgului internaţional de produse şi echipamente pentru agricultură INDAGRA, s-a ajuns la concluzia că producţia fiscalizată pe tot lanţul economic din industria de morărit şi panificaţie a crescut. 'În timp de preţurile au scăzut în medie cu 12%, producţia fiscalizată a crescut: cu 10% la făină, cu 15% la pâine, iar la specialităţile de panificaţie şi mai mult, ceea ce, iarăşi, este un lucru bun', a explicat Aurel Popescu, potrivit Agerpres.
Un român consumă, în medie, 98,1 kg de pâine pe an, a menţionat şeful ROMPAN, ceea ce înseamnă că 'suntem peste media europeană de 78 kg/an de persoană, dar în scădere faţă de nivelul din 1989, care era de 136 kg/an.' Acesta a argumentat că scăderea consumului de pâine se datorează faptului că în ultimii ani au intrat pe piaţă produsele de patiserie şi simigerie. ROMPAN susţine că producţia totală de pâine din România este de 1,8 milioane tone/an.
Preţurile plătite de consumatori pentru pâine au scăzut sensibil odată cu reducerea TVA de la 24% la 9%, a anunţat sâmbătă şeful Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu. În plus, producţia fiscalizată în industria de mo