Chirurgia generală se află pe prima poziție atunci când vine vorba de recompense financiare acordate de către pacienți, valoarea medie a acestora fiind de 608 de lei. Care este topul celor mai "recompensate" meserii medicale, in materialul care urmeaza.
Locul al doilea este ocupat de tratamentul la medicul specialist – recompense medicale în valoare medie de 204 de lei, în timp ce pe cea de-a treia poziție se situează mica chirurgie - recompense medicale în valoare medie de 194 lei, arată cel de-al treilea val al studiului desfășurat de Exact Cercetare și Consultanță, în colaborare cu Link Resource, comandat de Institutul Aspen România.
Studiul a fost realizat pentru prima dată în luna februarie 2013, în timp ce cel de-al doilea val de informații a fost public în luna septembrie a acestui an. Cercetarea va fi realizată de acum înainte trimestrial, pentru a surprinde dinamica preferințelor populației cu privire la sistemului medical și farmaceutic din România.
Dacă ne referim la personalul medical, asistentele sunt primele pe listele pacienților în ceea ce privește recompensarea, 40 % dintre aceștia declarând că au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale. Acestea sunt urmate de infirmieri cu 21 % și de medicii obstetricieni și interniști cu 20 %.
În ultimele luni, 7% dintre pacienți au avut nevoie de internare, cei mai mulți alegând sistemul public de sănătate (87% dintre cei internați cel puțin o zi). Cele mai multe internări au fost făcute pe următoarele specializări medicale: chirurgie generală (13%), medicină internă (9%), obstretică-ginecologie (8%), cardiologie (7%) și ORL (6%). 19% dintre pacienții internați au fost dezamăgiți de experiența trăită în spitalul în care s-au internat. Rapiditatea acțiunilor personalului medical din spital și curățenia din saloanele i-au dezamăgit cel mai adesea pe pacienți (28% din