-AA+A
Suntem bătrâni, puţini şi rurali. Bistriţa-Năsăud rămâne unul dintre cele mai puţin urbanizate judeţe din România. Judeţul Bistriţa-Năsăud pare să nu se simtă prea bine, cel puţin în ceea ce priveşte starea în care se găseşte populaţia, a cărui număr a scăzut simţitor. Potrivit celor spuse de Mircea Chira, directorul executiv al Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa-Năsăud, cifrele recensământului din 2011 vorbesc despre o populaţie tot mai îmbătrânită în sate şi comune şi un exod masiv al tinerilor spre ţărmuri mai calde. „Structura pe vârste a populaţiei reflectă procesul de îmbătrânire demografică, cauzat în principal scăderii natalităţii, care a determinat reducerea absolută şi relativă a populaţiei tinere (0-14 ani). De asemenea, creşterea speranţei de viaţă a determinat creşterea numărului şi ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste)”, a explicat Mircea Chira. El a spus că deja putem vorbi „de vârsta a patra”, a „celor mai bătrâni bătrâni”, care au peste 85 ani. De altfel, la data recensământului, s-au înregistrat, în judeţul nostru, 10 persoane centenare, din care şase erau bărbaţi.
La ora actuală, peste 10% din populaţia stabilă a judeţului este plecată în străinătate. Cert, din cadrul populaţiei stabile un număr de 11.053 persoane erau temporar absente (pentru mai puţin de 12 luni) din judeţ. Cea mai mare parte a acestora - 7640 persoane - erau plecate în străinătate, preponderent în Spania (3566) şi Italia (1753). De asemenea, au fost înregistrate 22.087 persoane plecate din ţară pentru cel puţin 12 luni, reprezentând 7,7% din populaţia stabilă a judeţului.
Reamintim faptul că populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud, înregistrată la recensământul din octombrie 2011, a fost de 286.225 locuitori din care 49,5% bărbaţi şi 50,5%. femei În comparaţie cu recensământul din 2002, populaţia a scăzut cu peste 25,4 mii de persoan