Tariful gunoiului va fi majorat din 2014. Majorarea este cauzată de o taxă impusă de Guvern pentru depozitarea gunoiului care nu este colectat selectiv. În judeţul Neamţ, tariful la gunoi se va mai modifica şi în luna martie sau aprilie, după finalizarea proiectului european prin care se închid gropile de gunoi neconforme.
Guvernul majorează tariful de depozitare al gunoiului, începând cu data de 1 ianuarie 2014. Hotărârea de a introduce o taxă de depozitare pentru tot gunoiul care nu este colectat selectiv a fost luată la sfârşitul lunii august, atunci când Executivul a aprobat Ordonanţa de Guvern nr.31/2013, la recomandarea Curţii Europene de Conturi. Taxa va fi plătită către Administraţia Fondului de Mediu şi este în valoare de 50 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri. Cuantumul taxei se va mări în anul 2015 – la 80 de lei/tonă – şi în 2016 – la 120 de lei/tonă.
Conform notei de fundamentare a Ordonanţei, scopul acestei taxe este acela de a determina populaţia să colecteze separat gunoiul. “Un tarif redus pentru depozitarea deşeurilor nu stimulează activitatea de colectare separată şi valorificarea a acestora. România, în calitate de stat menbru al Uniunii Europene, în ceea ce priveşte deşeurile, are de îndeplinit – conform Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, din 19 noiembrie 2008, privind deşeurile şi de abrogare a anumitor directive -, următoarele obiective: să atingă, până în anul 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală a cantităţilor de deşeuri, cum ar fi hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere şi, după caz, provenind din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din deşeurile menajere”, se arată în documentul postat pe site-ul Guvernului.
Curtea Europeană de Conturi a recomandat autori