Foto Marius Dumbrăveanu
Negocierile cu FMI şi Comisia Europeană, în urma cărora vor fi stabiliţi şi parametrii privind bugetul pentru 2014 se apropie de final, însă, măsurile concrete care vor fi adoptate pentru a aduce mai multe venituri la buget rămân „în ceaţă“, majoritatea informaţiilor legate de negocieri apărând în principal „pe surse“.
Menţinerea taxelor principale (cota unică -16%, TVA-24%) la nivelele actuale, indexarea accizelor cu inflaţia, taxe pentru propietarii parcărilor private şi piscinelor, modificarea redevenţelor şi a taxelor pe propietate sunt câteva dintre soluţiile discutate cu partenerii externi pentru a aduce mai mulţi bani la buget, alături de introducerea CASS (contribuţia la asigurări sociale de sănătate) în cazul veniturilor obţinute din chirii de persoanele fizice, aprobată deja. Finanţele ar trebuie să mai găsească 5 mld. lei, cât reprezintă golul dintre venituri şi cheltuieli, pe nivelul actual al taxelor, după cum spun unele surse.
Delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, care a ajuns în 22 octombrie la Bucureşti pentru discuţii cu autorităţile române în cadrul noului acord preventiv aprobat în septembrie, îşi va încheia oficial evaluarea marţi, 5 noiembrie, dar există posibilitatea ca discuţiile pe buget cu partenerii externi să continue şi după plecarea acestora.
Deocamdată, singurele informaţii oficiale transmise de reprezentanţii Guvernului sunt intenţia de a elimina „excepţiile“ de taxare a unor categorii de venituri, dorinţa de a introduce o nouă modalitate de calcul a accizelor şi intenţia de a menţine cota unică de impozitare, stabilită la 16%. Totodată, discuţiile cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene au vizat şi posibilitatea unor majorări salariale în 2014, însă doar pentru anumite „categorii ţintite“, cum ar fi medicii rezidenţi, după cum a declarat vineri la