Oamenii cu piele albastra au existat pe Pamant, de-a lungul timpului, si i-au uimit de fiecare data pe contemporani, care se intrebau daca nu cumva acestia au venit de pe o alta planeta.
Ei bine, nu. Este vorba doar de o boala, cunoscuta de specialisti sub numele de methemoglobinemie si care se manifesta prin cresterea in concentratia sanguina a methemoglobinei, o molecula, incapabila sa transporte oxigenul.
Prezenta methemoglobinei in sange poate proveni de la stres sau prin influenta unor substante toxice, dar si prin anumiti factori biolgici. Boala este diagnosticata atunci cand methemoglobina depaseste cu 1% hemoglobina normala din sange.
Cei afectati au culoarea sangelui mai intunecata, iar pielea lor capata nuante de albastru. Fenomenul a fost observat pentru prima data dupa anul 1820, in Troublesome Creek, Kentucky, SUA, cand francezul Martin Fougate s-a stabilit in zona, casatorindu-se cu o localnica, Elisabeth Smith. Relateaza portalul Factroom.
Fata avea parul roscat si o piele deosebitde palida, explicabila prin prezenta unei gene recesive rare. Martin si Elisabeth au avut sapte copii, patru din ei avand pielea colorata intr-o nunata cu tenta albastra, ceea ce ii soca pe cei din jur.
Fenomenul s-a accentuat la urmasii acestor copii, fapt datorita caruia calatorii care vizitau zona Troublesome Creek ramaneau uimiti, constatand existenta unor oamnei cu pielea tot mai albastra. Cercetatorii considera ca este posibil sa fi intervenit in timp contactele sexuale intre urmasii aceleiasi familii ceea ce putea favorizeaza adesea accentuarea anomaliilor.
Dupa anul 1960, a avut loc o apreciabila cresterea demografica in zona, ceea ce a dus la diversificarea contactelor si implicit la diluarea fenomenului. In ultimele decenii, nu s-au mai nascut copii "cu pielea albastra".
Este inexpli