Pentru Ştefania Dumitru, în vârstă de 4 ani, calvarul produs de stenoza esofagiană nu s-a sfârşit. Dimpotrivă, după luni de tentative nereuşite de dilatare a esofagului, singura soluţie de revenire la normalitate rămâne o intervenţie într-o clinică din Germania. Costurile operaţiei însă se ridică la 22.000 de euro, din care, până acum, s-a reuşit strângerea a mai mult de jumătate. Mai e nevoie de 10.000 de euro pentru ca Ştefi să aibă şansa la o copilărie normală.
Ştefi nu cunoaşte încă gustul mâncării adevărate. De când s-a născut, blestemul atreziei şi apoi al stenozei esofagiene face ca prin organul ei îngustat până spre obturarea lui să nu fie trecut ca hrană decât lapte praf, supe strecurate sau piureuri de legume nu foarte solide.
De 4 ani, ea şi familia ei din Copăceni, Ilfov, tot speră la un miracol medical care să rezolve problema. Dar, deşi a fost operată de 3 ori în România, deşi a trecut, în 2010, printro intervenţie făcută chiar şi la o clinică germană, situaţia nu s-a îmbunătăţit.
Şi asta, din păcate, din cauză că, în ciuda reuşitei iniţiale a operaţiei din Germania, prin care i s-a refăcut porţiunea de câţiva centimetri lipsă din esofag, medicul care a avut-o ulterior, aici, sub supraveghere nu a depistat la timp problemele ce reapăruseră, tratând- o timp de trei ani, de fapt, pentru “reflux gastro-esofagian”. Mai e nevoie de 10.000 de euro
Apoi, după confirmarea, venită tot din Germania, a diagnosticului de stenoză esofagiană, încercările altor medici din România de a-i dilata organul suferind - zece la număr - s-au soldat, finalmente, cu un eşec. Ce se câştiga azi se pierdea rapid, în zilele următoare.
Ajunşi la capătul puterilor - mai ales îngeraşul de fetiţă care încă nu ştie ce înseamnă a mânca normal - părinţii s-au decis să mai încerce încă o dată şansa unei intervenţii la Clinica de Chirurgie Infantilă din Karlsruhe. @N