După aproape o săptămâ-nă de scăderi, euro are în faţă noi deprecieri în condiţiile în care tot mai mulţi analişti se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană, gardianul monedei unice, să reducă şi mai mult dobânzile pentru a stimula revenirea economică anemică. Ceea ce nu a reuşit niciun oficial francez sau din altă ţară europeană cu probleme îngrijorat de lipsa de competitivitate a exporturilor din cauza unui euro puternic au reuşit rezultatele economice slabe.
Cu cinci zile de depreciere în raport cu dolarul şi o scădere de 1% faţă de un coş valutar format din monedele a 10 state industrializate, euro a fost săptămâna trecută cel mai slab performer dintre monedele importante ale lumii exceptând coroana suedeză, scrie Bloomberg. Spre diferenţă, dolarul s-a întărit cu 1,6%. Pierderile euro faţă de dolar sunt cele mai mari de după iulie 2012. Slăbirea euro va continua probabil şi săptămâna aceasta, când BCE ar putea decide să relaxeze şi mai mult politica monetară prin reducerea dobânzii de refinanţare de la minimul record de 0,5% la 0,25%. Motivele relaxării suplimentare sunt inflaţia, care potrivit celor mai recente date a încetinit surprinzător, şi revenirea economică slabă, dovedită de nivelul record al ratei şomajului.
„Speculaţiile că BCE ar putea reduce dobânzile au lăsat euro să ducă greul noii întăriri a dolarului“, a spus Samarjit Shankar, analist la banca americană BNY Mellon. Băncile UBS din Elveţia, RBS din Marea Britanie şi BofA Merrill Lynch din SUA se aşteaptă ca BCE să anunţe joi reducerea dobânzii de refinanţare, dar să nu modifice dobânzile la depozite.
Inflaţia anuală din zona euro a încetinit de la 1,1% în septembrie la 0,7% în octombrie, cel mai redus nivel de după noiembrie 2009, potrivit datelor Eurostat. În septembrie rata şomajului din uniunea monetară s-a situat la 12,2%, un nivel record.