Sute de mii de kosovari cu drept de vot din acest stat parţial recunoscut la nivel internaţional sunt aşteptaţi să aleagă, duminică, noii membri ai consiliilor locale. Principala miză a acestor alegeri este participarea etnicilor sârbi din Kosovo care, până în prezent, au respins autoritatea kosovară şi care nu recunosc independenţa acestui stat, la fel ca şi autorităţile din ţara natală, Serbia.
În total, circa 1,7 milioane de alegători sunt chemați la urne să-și aleagă reprezentanții din cele 102 partide și formațiuni care candidează pentru controlul a 36 de municipalități din Kosovo.
Scrutinul are loc în virtutea acordului semnat la Bruxelles vizând normalizarea relațiilor dintre Serbia şi Kosovo, acord încheiat în aprilie sub egida Uniunii Europene. De altfel, autorităţile de la Bruxelles avertizează că se aşteaptă la un scrutin "corect şi care să unească" şi leagă corectitudinea alegerilor de azi de aspiraţiile europene ale ambelor state.
Serbia, care speră să deschidă în curând negocierile de aderare la Uniunea Europeană, a respectat cerinţele Bruxellesului şi, pe parcursul campaniei electorale, a cerut celor aproximativ 40.000 de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo — regiune unde aceștia sunt majoritari și unde autorităţile kosovare nu exercită practic nici un control — să participe la votul din 3 noiembrie, notează Agerpres.
Viitorii aleși sârbi rezultați în urma acestui scrutin ar urma să constituie 'o asociație a municipalităților sârbe', care va personifica gradul de autonomie prevăzut pentru comunitatea sârbă din Kosovo în acordul de la Bruxelles. Această asociație va înlocui practic instituțiile statului sârb în nordul Kosovo, a căror prezență era considerată ilegală atât de Pristina, cât și de comunitatea internațională.
În teren, însă, desfăşurarea procesului electoral a întâmpinat probleme încă de la deschiderea sec