Există o soluţie deja la îndemână şi foarte eficientă de prevenire a bolilor în timp ce reducem cheltuielile cu analize şi îngrijiri medicale: exerciţiile fizice. Ce-ar fi să ne ajutăm unii pe alţii să facem mai mult sport? De fapt, oamenii chiar au evoluat în acest scop.
Rolul esenţial al activităţii fizice în promovarea unui stil de viaţă sănătos are rădăcini evoluţioniste. Cu câteva sute de generaţii în urmă, strămoşii noştri erau vânători şi agricultori care străbăteau cel puţin şapte-opt kilometri zilnic mergând, alergând sau căţărându-se. Deşi agricultura ne-a modificat un pic dieta, având un aport de proteine mai scăzut, fermierii tot trebuiau să muncească multe ore. De fapt, până de curând, cu toţii eram atleţi, fie că eram vânători sau agricultori, notează CNN.
În zilele noastre, abia dacă mai facem vreo muncă fizică. Automobile, lifturi, cărucioare de cumpărături şi alte dispozitive ne permit să ne desfăşurăm zilele fără a ne ridica vreun pic ritmul cardiac sau fără a transpira. Foarte puţine slujbe ne solicită din punct de vedere fizic şi, cei mai mulţi dintre noi, nu avem vreo înclinaţie către efort fizic în puţinul timp liber pe care-l avem la dispoziţie, iar rezultatele sunt vizibile.
Să fii inactiv din punct de vedere fizic nu este doar anormal, este de-a dreptul patologic, deoarece vechea zicală „dacă nu-l foloseşti, se pierde“ este adevărată. Corpurile noastre au evoluat, având nevoie de mişcare pentru a se dezvolta şi a funcţiona normal. În niciun caz nu am evoluat pentru a ne mulţumi cu o viaţă de sedentarism.
Exerciţiul moderat este vital pentru un sistem circulator sănătos, pentru oase puternice neafectate de osteoporoză, pentru un sistem imunitar viguros şi pentru o funcţionare a creierului la cele mai înalte standarde. Aproape fiecare organ şi sistem al organismului uman beneficiază de pe urma exerci