* Gabriel Dumitraşcu: "Fără GDR-uri, n-am fi avut acelaşi succes la Romgaz"
* Mihai Ionescu: "Romgaz a obţinut mai puţin decât RCS&RDS"
* Cristian Pârvan, AOAR: "Guvernul nu a luat o decizie în favoarea ţării"
Statul a reuşit să atragă la buget 390 milioane de euro pentru 15% din Romgaz, oferta de vânzare îndeplinind criteriile pentru închiderea cu succes.
Ştacheta a fost însă setată foarte jos, "la genunchiul broaştei", faţă de estimările iniţiale, care mergeau spre 600 de milioane de euro.
Asta nu a împiedicat autorităţile să deschidă şampania şi să scoată la înaintare declaraţiile pompoase.
În fapt, nu toată lumea a fost încântată de modul de derulare a ofertei Romgaz, unii dintre micii investitori considerându-se discriminaţi faţă de alţii.
În primul rând, oferta Romgaz nu a mai avut o tranşă a marilor investitori, astfel că, pe tranşa mică, au intrat şi ordine de 38 sau de 44 de milioane de euro, care au muşcat considerabil din porţia celor cu adevărat mici. Aceştia din urmă nu au găsit metode să subscrie de multe ori pachetele dorite, ca să se asigure în faţa suprasubscrierii record (în final, de 17 ori). În schimb, clienţii "premium" ai băncilor au primit facilităţi pentru subscriere.
Potrivit unor surse, Banca Comercială Română, care a făcut parte şi din sindicatul de intermediere, ar fi acordat cele mai avantajoase scrisori de garanţie, oferind de până la şase ori suma investitorilor, în timp ce BRD ar fi realizat peste jumătate din subscrierile de pe tranşa de retail.
Micii investitori au rămas cu un gust amar după oferta Romgaz, iar acest lucru le influenţează semnificativ opinia despre piaţa de capital. Finalizarea ofertei, joi, şi anunţarea rezultatelor, vineri dimineaţă, a stârnit un val de reacţii din partea cititorilor ziarului BURSA, dar şi a altor comentatori, pe Facebook.
Un cititor a