Trei eleve ale Liceului Tehnologic „G.G. Longinescu” din Focşani au descoperit patrimoniul cultural al Vrancei, în cadrul proiectului educaţional „Eşti tânăr? Fii observator cultural. Fii propria-ţi Lentilă”. Săptămâna trecută, în cadrul etapei de diseminare a proiectului, ele au prezentat o expoziţie de fotografie cu tema „Imaginea care zideşte”. Elevele implicate în proiect sunt Monica Acsinte, Cosmina Lechea, Andreea Cătănoiu şi Gina Păncescu, care au prezentat în imagini cele 50 de monumente istorice descoperite de ele în 23 de localităţi vizitate. „Nu ştiam că în judeţul nostru sunt atât de multe monumente, biserici, statui, clădiri, mărturii ale evenimentelor istorice ale neamului nostru, adevărate comori naţionale, pe care ar trebui să le preţuim la adevărata lor valoare”, a spus Andreea Cătănoiu.
De altfel, elevele implicate spun că acest proiect le-a dat ocazia să afle lucruri noi despre judeţul nostru şi să vadă locuri frumoase, despre care nu ştiau că există. „Participarea în acest proiect ne-a făcut să fim conştienţi de patrimoniul cultural al Vrancei şi să înţelegem că trebuie să-l conservăm şi să-l promovăm pentru a fi cunoscut atât în ţară, cât şi în întreaga lume”, a spus eleva Gina Păncescu. „Toate acestea sunt valori pe care strămoşii noştri ni le-au lăsat în păstrare pentru copiii noştri”, a completat Monica Acsinte.
Proiecte similare, de cunoaştere a judeţului Vrancea, s-au desfăşurat cu succes în patru licee din judeţ. „Acest demers educativ a implicat 40 de elevi, din 4 licee focşănene, printre care şi cei ai Liceului Tehnologic «G.G. Longinescu», care au fost instruiţi în metodologia Photovoice. Aceasta este o metodă nonformală de educare a tinerilor, care îşi propune schimbarea atitudilor oamenilor faţă de problemele comunităţii, implicit a celor culturale şi istorice”, a declarat profesorul coordonator Florin Cristea.