Primarii au contactat firme specializate în vederea întocmirii noii strategii de dezvoltare durabilă pentru perioada 2014 – 2020.
Administraţiile publice locale lucrează la noua strategie de dezvoltare durabilă pentru perioada 2014 – 2020. Aceasta trebuie să includă schimbările generate de statutul României, de ţară membră a Uniunii Europene, precum şi efectele crizei economice mondiale asupra situaţiei europene, naţionale, regionale, judeţene şi locale. Întocmirea documentului presupune cheltuieli din partea consiliilor locale, într-o perioadă dificilă pentru administraţiile publice locale, aflate în pragul falimentului. Necesitatea acestei lucrări laborioase este privită diferit de cei care gestionează comunităţile rurale. Unii primari spun că această strategie este un instrument de lucru util pentru organizarea activităţilor din administraţie, prioritizarea investiţiilor şi gestionarea eficientă a resurselor, alţii cred că obiectivele propuse în această strategie de dezvoltare locală rămân pe hârtie şi nu pot fi puse în practică.
Primarul comunei Bahna, de exemplu, este reticent în legătură cu necesitatea acestui document. “Am fost contactat de o firmă de specialitate care a spus să-i trimitem date şi informaţii despre comună. Nu am fost de acord cu propunerea lor. Pentru a cunoaşte mai bine realităţile din teritoriu, trebuie să vină la faţa locului. Pe de altă parte, acest «caiet» va fi similar cu cel din perioada 2007 – 2013, pentru că obiectivele înscrise acolo s-au îndeplinit într-o foarte mică măsură”, a precizat Liviu Cristian Ploşniţă, primarul comunei Bahna.
Pentru întocmirea acestei lucrări, primarul Ploşniţă a primit oferte cuprinse între 1.900 şi 25.000 de lei.
Cu şi fără strategie, necesităţile locuitorilor, potenţialul zonal şi armonizarea investiţiilor cu cerinţele regionale sunt principalele obiective pe termen lung ale comu