Top 10 al celor mai mici taxe si impozite cuprinde nu mai putin de 5 state arabe: EAU, Qatar, Arabia Saudita, Bahrain, Omar. Ce invataminte sau foloase poate sa traga Romania de aici? Occidentalii s-au miscat mai repede decat noi, insa nu totate initiativele venite la ei din aceasta zona au avut succes.
Sa facem ca ei - nu putem. Aceste tari au practic fiscalitate zero, dar ele dispun de mari resurse de petrol si gaze, astfel ca isi permit sa asigure localnicilor un standard ridicat de viata si sa importe masiv forta de munca.
Mai putin rasfatata din acest punct de vedere, Romania se afla pe locul 136 in clasamentul poverii fiscale intocmit de Banca Mondiala, iar guvernantii nostri se gandesc chiar sa majoreze taxele si impozitele.
Sa intram in afaceri cu arabii, iata o pista de luat in considerare. "80% din tot ce inseamna business in Golful Persic provine din SUA", a spus pentru DailyBusiness.ro Ionel Blanculescu, consilier al premierului Victor Ponta.
"Acolo putem sa intram pe zona de engineering, in constructii, management administrativ, structuri IT, energie", a adaugat Blanculescu.
El are de mai mult timp o propunere care ar face ca Romania sa atraga si investitii din aceasta zona a planetei, astfel incat "sa iesim din captivitatea Uniunii Europene". Propunerea vizeaza infiintarea unui Fond Suveran de Investitii (institutie folosita in prezent de 45 de state dezvoltate din lume).
EAU, Qatar, Kuweit reprezinta Uniunea Europeana a anului 2500 ca tehnologie de businessIonel Blanculescu, consilier guvernamental
Acest fond ar putea sa lanseze o emisiune speciala de bonduri, in valoare de 5-10 miliarde de dolari, care sa finanteze obiective energetice precum centralele de la Cernavoda sau Tarnita Lapustesti. La scadenta, ar urma ca bondurile sa fie transformate in actiuni, astfel incat