Primăriile vrâncene aveau arierate de 8,5 milioane lei la sfârșitul lunii septembrie, potrivit unei situații a Ministerului Finanțelor Publice. Cele mai mari arierate (datorii mai mari de 90de zile) erau înregistrate la Primăria Panciu, cu peste 5,94 milioane lei. Pe lista primăriilor cu arierate se află Adjud - un milion lei, Năruja - 900 mii lei, Fitionești-200 mii lei, Andreiașu - 50 mii lei. Reprezentanții Finanțelor spun că în lista publicată nu sunt cuprinse primăriile care au arierate mai mici de cinci mii lei. De asemenea, mai sunt arierate care încă nu au fost clarificate și nu au fost publicate. Datoriile primăriilor erau mult mai mari la începutul anului, când edilii au raportat la Finanțe că mai au de plată peste 20,7 milioane lei.
Cea mai mare parte a restanţelor, adică peste 13,4 milioane lei, sunt datoriile primăriilor la diferitele lucrări de investiţii derulate în comunităţile locale. Însă restanţele ar fi fost şi mai mari dacă Guvernul Ponta nu ar fi luat decizia de a plăti arieratele primăriilor care derulează programe naţionale pentru investiţii precum alimentări cu apă, canalizare. Mai mult, pentru a ține sub control acest fenomen și a-i obliga pe primari să fie mai gospodari, în 2012, guvernul Ponta a modificat legislaţia şi a impus reguli stricte pentru funcţionarea primăriilor şi gestionarea datoriilor. Astfel, lunar, primarii sunt obligaţi să îşi reducă arieratele, iar modul în care fac acest lucru este gestionat de Fisc.
Pentru a-şi achita datoriile, la începutul anului, primăriile vrâncene au avut posibilitatea de a contracta împrumuturi de la Trezorerie la dobândă preferenţială. Era cea mai avantajoasă opţiune deoarece primăriile îşi păstrau bani pentru investiţii în acest an şi achitau datoriile care le creau probleme cu firmele. Cel mai mare credit a fost solicitat de Primăria Panciu, de peste 6,2 milioane lei.
@N