Direcțiile de Sănătate Publică se vor reorganiza. Se vor înființa Autorități Teritoriale de Sănătate Publică în vederea debirocratizării sistemului sanitar, potrivit unui proiect de hotărâre postat pe site-ul Ministerului Sănătății, www.ms.gov.ro, la secțiunea Transparență Decizională. În subordinea Autorităților Teritoriale de Sănătate Publică vor funcționa 42 de oficii județene de sănătate publică și a municipiului București, unități fără personalitate juridică.
”Utilizarea eficientă a resurselor alocate sistemului de sănătate prin eliminarea atribuțiilor redudante, a structurilor dublate, a paralelismelor, în scopul îmbunătățirii performanțelor în domeniul sănătății duce la redefinirea componentelor sistemului, în acord cu funcțiile managementului performant.(…) Structurilor teritoriale li se conferă funcțiile de coordonare, motivare, control și evaluare, iar la nivel județean și local funcția de execuție”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.
În urma reorganizării se dorește o administrație publică locală responsabilă de gestionarea problemelor de sănătate publică la nivel local, un management eficient al spitalelor, o ofertă de servicii medicale în concordanță cu nevoile reale ale comunității, acces sporit al populației la serviciile medicale preventive și curative, asigurarea egalității de șanse a cetățenilor, diminuarea birocrației în sistemul sanitar, creșterea eficienței sistemului de sănătate, etc.
Opt Autorităţi Teritoriale de Sănătate Publică
1 Autoritatea Teritorială de Sănătate Publică Iaşi-oficiile judeţene de sănătate publică Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, şi Vaslui
2 Autoritatea Teritorială de Sănătate Publică Cluj-oficiile judeţene de sănătate publică Cluj, Bihor, Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj
3 Autoritatea Teritorială de Sănătate Publică Braşov-oficiile judeţene de