Cheltuieli reduse de întreținere pentru ocupanții de spații de la Cluj și avantaj la atragerea de clienți pentru proprietari sunt principalele beneficii aduse de noua tendinţă din construcții.
Dezvoltatorii de centre de afaceri anunță în serie demersuri pentru obținerea unei certificări internaționale care să ateste performanțele clădirilor. La peste un an de la obținerea certificării oficiale, proprietarii primei clădiri ecologice de birouri spun că investiția se justifică doar atunci când calculele se fac pe termen lung.
„Pe termen scurt și mediu nu am putea spune că e un foarte mare avantaj să ai o clădire verde, dar pe termen lung, da. Impozitul redus cu 50% (practicat în Cluj-Napoca pentru imobilele cu certificare oficială internațională, n. red.) e unul dintre avantaje. Cel mai important aspect e reducerea costurilor de mentenanță și de operare. Pentru chiriaș, costurile sunt cu 30-32% mai mici într-o clădire verde decât într-un imobil obișnuit", susține Adam Ambrus, reprezentantul societăţii care administrează imobilul de birouri Amera Tower.
"În ceea ce privește perspectiva proprietarului, ai o chestiune de marketing în plus, care te ajută în negocierile cu potențialii clienți. Aceștia sunt interesați de costurile reduse, dar și de posibilitatea de a-și asocia numele cu un imobil verde, aspect ce contează pentru companiile care țin la chestiunile legate de responsabilitatea socială", a explicat Ambrus. Imobilul situat pe Calea Baciului era deja operațional când a obținut certificarea LEED Gold, vara trecută, devenind astfel prima construcţie ecologică din oraş recunoscută oficial. Pentru a îndeplini standardele internaţionale, la cele 6 milioane de euro, cât a costat amenajarea clădirii, proprietarii au investit încă 120.000 de euro, potrivit datelor anunțate. Imobilul a ajuns acum la un grad de ocupare de 92%, după ce în 2011 clădi