Zeci de persoane au celebrat duminică la Sfântu Gheorghe împlinirea a 414 ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia şi realizarea primei uniri a Ţărilor Române. Momentul a fost marcat în cadrul celei de-a 24-a ediții a manifestării „Mihai Viteazul și Visul Unirii”, desfășurată în Piața care poartă numele domnitorului.
Elevii claselor primare de la Colegiul Național Mihai Viteazul, alături de copii și tineri membri ai ansamblurilor și trupelor folclorice din oraș și împrejurimi – Vâlcele, au prezentat o suită de cântece și porturi populare, recitând, de asemenea, poezii patriotice. Alături de copii au fost implicați în prezentarea acestor momente profesori și învățători, astfel că cei mici au fost ghidați pe tot parcursul de cadrele didactice. În soarele tomnatic și cald, Piața s-a umplut rapid de tineri și oameni dornici să asiste la spectacol, majoritatea purând tricolorul la piept sau în mâini, sub formă de steguleț.
S-au rostit și cuvântări – despre importanța dăinuirii simbolului Primei Uniri și intrării în Alba Iulia a domnitorului Mihai Viteazul, precum și despre importanța păstrării în memoria colectivă a sacrificiilor înaintașilor noștri, care au plătit cu sânge libertatea și granițele actuale ale țării.
„Ne dorim ca prin această manifestare să aducem și un omagiu marii personalități a lui Mihai Viteazul, cel care a dăruit totul pentru țara și poporul său. Cum spunea și Nicolae Iorga, de la 1600 niciun român nu a mai putut gândi Unirea fără influența lui Mihai Viteazul, fără chipul său de curată și desăvârșită poezie tragică (…)”, a spus, în cuvântarea sa, președintele Fundației Mihai Viteazul, Maria Peligrad.
Manifestarea de duminică a fost organizată de Fundația Mihai Viteazul și s-a încheiat cu tradiţionala „Hora Unirii” în care s-au prins toți cei prezenți și a fost precedată de mai multe acțiuni. Astfel, pe 30 oct